Llámalo maestro

Llámalo maestro
El títol del nostre bloc és un eslògan que hem adoptat com a grup des del curs passat. Va sorgir després de reflexionar a partir d'aquesta il·lustració de Forges

sábado, 27 de febrero de 2016

Xerrada de com parlar en públic : Arelí Arias

Fa uns dies va venir al nostre un centre un expert en parlar en públic i ens va fer una xerrada de les coses més importants que cal tenir en compte a l´hora de parlar en públic.

Petit resum i explicació del que m´ha semblat interessant i lo que he après.
En un principi ens va explicar la importància de preparar bé el començament de una exposició tant si es tracta de la presentació d´un producte, com si es tracta de la presentació d´un projecte. Sobretot per poder captar l´atenció del públic ja que des de un principi pots avorrir o aconseguir que t´escoltin activament.

Partint d´aquest punt va començar a donar pautes a l´hora de fer una presentació:  
Recursos

Els recursos que utilitzem davant una presentació, ja siguin tecnològics com de qualsevol classe han de ser el més senzills possibles, si s’utilitza un projector ens hem d’ assegurar dies abans de que funciona tant el projector com la presentació i tenir un plan B també ajuda.

Presentació

Abans d´exposar o explicar al públic el nostre projecte o treball o fins i tot fer una xerrada es important haver treballat i haver-se documentat suficient sobre el tema que volem parlar. Va explicar que una de les pors més grans a l’hora de parlar en públic es quedar-se en blanc davant totes les persones o a ser jutjat. Tot i que realment pot produir-se una situació en la qual ens quedem en blanc, la millor manera de resoldre-ho és prèvia a la presentació, podem preparar el nostre discurs a casa i repetir-ho davant de familiars o amics una i altre vegada fins que es torni mecànic. Com que la memòria es selectiva i recordem això que més ens agrada podem afegir algun contingut pràctic o vivencial i si finalment no trobem la sortida i es dona la situació, afrontar-ho utilitzant recursos com l'emoció, la senzillesa, la creativitat, el sentit de l'humor; el públic realment no sap de que tracta el tema, així que solament el que exposa sap si s'ha equivocat o no per tant si la situació així ho requereix com últim recurs es pot cedir la paraula al company. Respecte de si et sents jutjat o no hem de sortir d´aquest pont que condiciona la nostra actuació ja que a la vida sempre hauran persones que jutgin, critiquin i procurin que et vagi malament, però no podem permetre que d'aquestes persones depengui el nostre treball, no obstant l'actitud amb la qual afrontem aquestes possibles situacions o persones si definiran uns resultats bons o no tan bons.

Llenguatge verbal i no verbal

A l´hora de parlar s´ha d´utilitzar un llenguatge adequat a la presentació i al públic que tenim davant, ha de ser clar i concís, el silenci forma part d´aquest llenguatge un silenci massa prolongat pot significar que estem entrebancats, pel contrari una pausa ajuda a agafar el fill una altre vegada. Un altre punt important és el llenguatge corporal, la nostra cara ha de procurar no estar massa seria, d´altre banda el contacte visual, el somriure, unes mans expressives, que no estiguin subjectant un objecte o dins de les butxaques l´esquena recta i la i la barbeta lleugerament aixecada, convidaran al públic a sentir-se part de l'exposició

El temps

És important sentir que el temps no se’ns va sense haver-ho aprofitat , abans hem de practicar en el temps establert el que volem expressar o transmetre. No s´ha de improvisar si no es té clar el temps, ni deixar cap pregunta sense respondre. Si anunciem que es terminarà s´ha de terminar.



Coses a tenir en compte:

A l´hora d´explicar sobretot si es en grup hem de tenir una posició que permeti a la persona que exposa ser el centre d´atenció, i evitar fer qualsevol crítica o interrupció si sentim que el que ha dit està malament. Com últim recurs podem corregir-lo a l´hora que ens toqui parlar, però mai  fer quedar malament al que està parlant.



Finalment ens va transmetre que davant una exposició la imatge també es molt important per això hem de tenir en compte el públic al que ens dirigim per a no cridar massa la atenció o pel contrari semblar una persona descurada.

No hay comentarios: