Llámalo maestro

Llámalo maestro
El títol del nostre bloc és un eslògan que hem adoptat com a grup des del curs passat. Va sorgir després de reflexionar a partir d'aquesta il·lustració de Forges

sábado, 27 de febrero de 2016

"La tortuga" (Entrada conflicte)




http://cometacarmenlodeiro.blogspot.com.es/2013/03/cuento-la-tortuga-para-trabajar.html

Per treballar els conflictes amb els infants he trobat el conte de la tortuga. 
Aquest conte tracta sobre una tortuga que no li agrada massa anar a l'escola perquè els companys la tracten malament i sempre la exclouen dels seus jocs. Ella s'enfada moltíssim i sempre s'acaba barallant. 
Llavors un dia es va trobar amb una tortuga vella i sabia. La tortuga li va preguntar com podia solucionar aquest problema. En la qual cosa, la tortuga sabia li va respondre que la solució estava dins d'ella mateixa. Només tenia que ficar-se dins de la closca i calmar-se a sí mateixa, donar-se un temps per pensar. I va estar practicant amb ella fins que ho va aconseguir. 
Al matí següent, quan un nen va començar a molestar-la, la tortuga que va començar a sentir ira el seu interior, es va recordar del que la tortuga sabia li va ensenyar i d’aquesta manera va aprendre a controlar-se.
Finalment, va aconseguir tenir molts amics i amigues a l’escola.

El conflicte en aquest conte comença quan la tortuga no es capaç de controlar-se a l’escola perquè els seus companys la tracten malament, i això fa que és posa molt trista i s'enfada. Per tant, el conflicte plantejat és intern.
Poc després, apareix al conte una tortuga sabia que vol ajuda a la protagonista a resoldre el seu conflicte intern. Encara que a moltes vegades, aquests tipus de conflicte els acabem solucionen per nosaltres mateixos.
En aquest cas, la tortuga va rebre ajuda i per tant, encara que la solució era molt bona, no aconsegueix sentir-se satisfeta, des del meu punt de vista. Perquè aquest conflicte no ho aconseguit resoldre’l ella.
Encara hi així, va aconseguir trobar una solució per fer davant del conflicte, i aquesta va ser ficar-se dins de la closca.
Tanmateix, la tortuga ja no va trobar l’escola com a conflicte sinó com un espai de relació amb els seus amics.
Si observem el conte, el que és vol treballar amb els infants és el conflicte, perquè el que ens explica és que quan hi ha aquest, el que primer s’ha de fer és deixar un temps per pensar, com fa la tortuga quan s’amaga dins de la closca.
Després de fer la reflexió, hem de intentar controlar la situació que ens fa posar-nos en conflicte.

Aquest conte de la tortuga és un bon recurs per mostra a les escoles i perquè els nens i nenes puguin aprendre a donar-se un temps per pensar.

No hay comentarios: